top of page
  • Foto van schrijverJulie de Vaan

Plezier en tevredenheid in het voetbal vergroten

Bijgewerkt op: 5 jun.


Om een positieve impact te maken met sport en voetbal is het belangrijk dat iedereen ervan kan genieten, zich goed voelt en respectvol met elkaar omgaat. Daarom helpen we de KNVB sinds 2013 om op allerlei manieren het spelplezier in het voetbal te verhogen.


Ergernis en agressie richting de arbitrage verminderen

We onderzoeken hoe ergernis, commentaar en agressie richting de arbitrage in het voetbal tot stand komt. Op basis hiervan werken we samen met de KNVB effectieve acties en interventies uit om ergernis en agressie richting de scheidsrechter en grensrechters te verminderen, waaronder:

  • De invoering van de spelerspas controle

  • De invoering van de tijdstraf

  • Het gastheerschap op verenigingen verbeteren


Verenigingen helpen om spelplezier te vergroten

Op basis van onze kennis en inzichten over tevredenheid en spelplezier kunnen we verenigingen specifiek advies geven over hoe zij het beste spelplezier kunnen verhogen. We helpen de KNVB bij het optimaliseren van de Wedstrijdzaken App, zodat de juiste gegevens worden verzameld. Met deze data kan de KNVB de huidige situatie op verenigingen meten en evalueren, en het juiste advies geven om spelplezier te verhogen.


Een van de manieren waarop verenigingen hun spelplezier kunnen verhogen is bijvoorbeeld door hun gastheerschap en gastvrijheid te verbeteren. Een prettige ontvangst, nette kleedkamers en drinken aanbieden tijdens de rust zorgen er namelijk voor dat voetballers positiever zijn over hun tegenstanders. Dat heeft een positieve invloed op spelplezier.


De inzet van ranglijsten optimaliseren om plezier te vergroten

We onderzoeken wat jonge kinderen wel en niet leuk vinden aan voetbal, en welke invloed ranglijsten hierop hebben. Op basis van de bevindingen geven zetten we richtlijnen op voor de inzet van ranglijsten bij pupillen, zodat deze optimaal worden ingezet om hun plezier in het voetbal te vergroten. Hierbij zou de nadruk bijvoorbeeld niet moeten liggen op onderlinge competitie, maar vooral op eigen ontwikkeling en vooruitgang met het team.


Tevredenheid over verschillende voetbalvelden verhogen

We onderzoeken waarom voetballers wel of niet tevreden zijn over de velden waarop ze spelen. Op basis daarvan geven we advies om de tevredenheid over velden te vergroten.


Specifiek kijken we naar de introductie van een nieuw type veld: het non-fill veld. We toetsen de tevredenheid over deze velden, en zetten richtlijnen op voor verbeteringen met betrekking tot:

  • De velden zelf, gericht op producenten en leveranciers

  • Informatievoorziening en communicatie rondom de velden, gericht op o.a. gemeenten en verenigingen.

Hier lees je meer over het onderzoek en de resultaten.bottom of page