top of page
  • Foto van schrijverJulie de Vaan

Afval scheiden en recyclen: tips & tricks

Bijgewerkt op: 12 mei


In de strijd voor het milieu, duurzaamheid en een betere wereld, is ook afval een belangrijk onderwerp. Alleen als afval op de juiste manier gescheiden en ingeleverd wordt, kan het gerecycled worden. Zo besparen we grondstoffen, kosten, en zorgen we samen voor een duurzame, leefbare wereld.


Helaas levert nog lang niet iedereen altijd zijn of haar afval op de juiste manier in. Of mensen dit wel of niet doen, ligt aan de situatie. Bijvoorbeeld: is het goed mogelijk om afval te scheiden? Vinden mensen duurzaamheid belangrijk? Snappen mensen hoe ze hun afval moeten scheiden? Denken mensen dat afval scheiden gewenst of gebruikelijk is? En dat het zin heeft? Dit zijn allemaal aspecten van de situatie die invloed hebben op het wel of niet scheiden en op de juiste manier inleveren van afval. Hoe kun je de situatie nou zo inrichten dat mensen hun afval wel scheiden en op de juiste manier inleveren? Hier een paar tips en tricks om effectief gedrag te veranderen:


1: Faciliteer!

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, maar maak afval scheiden mogelijk én gemakkelijk. Plaats voldoende (of liever nog: meer dan genoeg) afvalbakken, waarin mensen hun afval gescheiden kunnen inleveren. Zorg ervoor dat ze goed zichtbaar, goed bereikbaar, goed herkenbaar en handig in gebruik zijn. En zorg ervoor dat het duidelijk is welk afval in welke afvalbak hoort. Hoe gemakkelijker het wordt om afval in de juiste afvalbak te doen, hoe minder we mensen hoeven te “pushen” met argumenten, beloningen of sancties.


2: Herinner mensen aan afvalscheiding

Hoewel veel mensen wel ergens in hun hoofd hebben dat ze hun afval eigenlijk goed moeten inleveren, zijn de meeste mensen er (nog) niet zo heel veel mee bezig. Door mensen te herinneren aan afvalscheiding op het moment dat zij hun afval willen weggooien, help je hen om de juiste keuze te maken. Gebruik dus simpele, herkenbare prikkels in de omgeving en op verpakkingen, die mensen eraan herinneren om hun afval op de juiste manier weg te gooien.


3: Benadruk een gemeenschappelijk en haalbaar doel

We zijn allemaal verantwoordelijk voor het creëren van een duurzame wereld en het voorkomen van verspilling en vervuiling. Toch leggen mensen veel verantwoordelijkheid neer bij grote organisaties. Wordt jouw organisatie wel eens aangekeken op (of: ligt jouw organisatie onder vuur voor) het wel of niet bijdragen aan recycling en een duurzame wereld? Zie het als een compliment: mensen geloven dat jij veel impact kunt maken. Ook als het gaat om recycling.


Hier kun je op een slimme manier op inspelen. Benadruk dat recyclen een gemeenschappelijk doel is: “we’re in this together”. En geef mensen het gevoel dat het doel haalbaar is: “together we can”. Als mensen geloven dat ook grote organisaties zich echt inzetten voor recycling, geeft dit ze het gevoel dat afvalscheiding ook daadwerkelijk zin heeft. Dat zorgt voor meer motivatie om afval gescheiden in te leveren.


4: Leer afvalscheiding zo vroeg en consistent mogelijk aan

Door afvalscheiding al op jonge leeftijd aan te leren en door afvalscheiding consistent mogelijk te maken, creëren we op de lange termijn gewoontes. Begin dus al vroeg met educatie rondom afvalscheiding en recyclen, zorg dat het overal mogelijk is om afval te scheiden (thuis, op school, op het werk, in de openbare ruimte etc.) en gebruik voor het optimale effect overal en altijd dezelfde afvalstromen, iconen en kleuren. Als bedrijven en (semi-)overheden hierin samenwerken, kunnen we op redelijk korte termijn een duurzame generatie realiseren die niet beter weet dan afval scheiden en op de juiste manier inleveren.


Deze tips en tricks zijn gebaseerd op ons onderzoek naar afvalscheiding, en kunnen in het algemeen goed worden toegepast. Maar om écht effectief en efficiënt gedrag te veranderen, is het natuurlijk belangrijk om eerst een goed beeld te krijgen van jouw situatie voordat je aan de slag gaat. Zo kun je nog veel gerichter knoppen raken die in jouw situatie belangrijk zijn. Meer informatie of echt serieus aan de slag met afval scheiden en recyclen? Neem dan gerust eens contact met ons op om het erover te hebben.


145 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page