• Julie de Vaan

Afval scheiden en recyclen: tips & tricks.

In de strijd voor duurzaamheid, een beter milieu en een betere wereld, is ook afval een belangrijk onderwerp. Alleen als afval op de juiste manier gescheiden en ingeleverd wordt, kan afval gerecycled worden. Zo besparen we grondstoffen, kosten, en zorgen we samen voor een duurzame en leefbare wereld.


Helaas levert nog lang niet iedereen altijd zijn of haar afval op de juiste manier in. Of mensen dit wel of niet doen, ligt aan de situatie: vinden mensen duurzaamheid belangrijk, snappen mensen hoe ze hun afval moeten inleveren, is het makkelijk om dit te doen, worden mensen afgeleid? Dit zijn allemaal aspecten van de situatie die invloed hebben op gedrag. Maar hoe kun je de situatie nou zo inrichten dat mensen hun afval wel scheiden en op de juiste manier inleveren? Een paar tips & tricks om effectief gedrag te veranderen:1: Faciliteer! Maar dan ook écht.

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, maar: maak afval scheiden mogelijk én gemakkelijk. Plaats voldoende (of liever nog: meer dan genoeg) gescheiden afvalbakken. Zorg ervoor dat ze goed zichtbaar, goed bereikbaar, goed herkenbaar en handig in gebruik zijn. Hoe gemakkelijker het wordt om afval in de juiste afvalbak te doen, hoe minder we mensen hoeven te “pushen” met argumenten, beloningen of dreigingen met sancties.


2: Herinner mensen aan het gewenste gedrag.

Hoewel veel mensen ergens in hun hoofd hebben dat ze hun afval eigenlijk goed moeten inleveren, zijn de meeste mensen er (nog) niet zo heel veel mee bezig. Door mensen te herinneren aan afvalscheiding op het moment dat zij een keuze moeten maken, help je hen om het juiste gedrag te vertonen. Gebruik dus simpele, herkenbare prikkels in de omgeving, die mensen eraan herinneren om hun afval op de juiste manier weg te gooien.


3: We’re all in this together!

Ja, we zijn allemaal verantwoordelijk voor het creëren van een duurzame wereld. Hier kun je op een slimme manier gebruik van maken. Wordt jouw organisatie wel eens aangekeken op (of: ligt jouw organisatie onder vuur voor) het wel of niet bijdragen aan een duurzame wereld? Zie het als een compliment: mensen geloven dat jij veel impact kunt maken.


Maak hier gebruik van: benadruk het gemeenschappelijke doel “we’re all in this together”, en geef mensen het gevoel dat het doel haalbaar is: “Together we can”. Als mensen geloven dat ook grote organisaties écht strijden voor duurzaamheid, geeft dit hoop, perspectief en motivatie om te recyclen.


4: Vergroot het lange termijn effect.

Afval scheiden is eigenlijk nog best wel ingewikkeld. Door al op jonge leeftijd in te zetten op educatie, en door consistent het gewenste gedrag mogelijk en duidelijk te maken, creëren we op de lange termijn gewoontes. Begin dus al vroeg met het aanleren van afvalscheiding, zorg dat het overal mogelijk is (thuis, op school, op het werk, in de openbare ruimte etc.) en gebruik voor het optimale effect overal en altijd dezelfde afvalstromen, iconen en kleuren. Als organisaties en (semi-)overheden hierin samenwerken, kunnen we zo een duurzame generatie realiseren.Om écht effectief en efficiënt gedrag te veranderen, is het natuurlijk belangrijk om een goed beeld te krijgen van het gedrag en de situatie voordat je aan de slag gaat. Deze tips & tricks zijn gebaseerd op ons onderzoek naar gedrag met betrekking tot afvalscheiding, en op een algemene situatie. Meer informatie of echt serieus aan de slag met afval scheiden en recyclen? Lees hier meer.


62 keer bekeken